Degustacja jako forma promocji. Przydatne triki

degustacja stoisko degustacyjne

Jeśli szukasz skutecznego sposobu na przekonanie potencjalnych klientów do swoich produktów, promocja w formie degustacji jest pomysłem dla Ciebie. Dzięki niej możesz przyciągnąć uwagę, zapoznać z produktem i przyspieszyć decyzję o jego zakupie. To czego potrzebujesz, to dobre stoisko degustacyjne i kilka przydatnych wskazówek.

Degustacja – dlaczego warto?

W dzisiejszych czasach zachęcenie klienta do zakupu określonego produktu wymaga doskonałej strategii. Konkurencja jest duża, a przyzwyczajeni do szerokiej gamy produktów konsumenci mają swoje wymagania i przyzwyczajenia. Ważne więc, aby reklama sprzedawanych dóbr była dla klienta na tyle atrakcyjna, żeby nie tylko zapamiętał on proponowane przez Twoją markę towary, ale też jak najszybciej chciał z nich skorzystać. Taki efekt z pewnością zapewni degustacja. Reklama tego typu posiada bowiem wielką marketingową moc. Przede wszystkim generuje popyt na prezentowane towary i zwiększa ich sprzedaż. Dzięki niej klienci szybciej zapamiętują dane produkty i łatwiej odnajdują je wśród konkurencyjnych propozycji. Degustacje to też doskonały pomysł na promocję nowych marek, do których dopiero trzeba klientów przekonać.

Jeśli więc jeszcze zastanawiasz się, czy degustacja jest skuteczną formą reklamy, to wiedz, że bardzo wiele osób, które brały udział w tego typu promocji od razu kupuje proponowany produkt! Nic w tym dziwnego – degustacja pozwala klientowi na poznanie towaru, którego w ciemno nie odważyłby się kupić, wzmacnia też jego pozytywne skojarzenia z marką, od której otrzymał darmową próbkę.

Profesjonalna organizacja kluczem do sukcesu

stoisko degustacyjne reklamoweDo przeprowadzenia udanej akcji degustacyjnej potrzeba kilka ważnych czynników. Oprócz reklamowanego produktu podzielonego na małe porcje potrzebny jest doświadczony promotor i odpowiednia strategia prowadzenia degustacji. Promocja tego typu powinna zamykać się w formie interesującego stoiska, które nie tylko przyciągnie uwagę, ale i samo w sobie będzie reklamą twojej marki. Profesjonalne stoisko promocyjne to klucz do sukcesu, warto więc wiedzieć na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Stoisko do degustacji stanowi swoistą wizytówkę marki – w końcu jego celem jest utrwalenie pozytywnych skojarzeń z nią związanych oraz prezentacja przeznaczonych do promocji produktów. Dobrze, gdy taka konstrukcja jest łatwa w montażu, posiada odpowiednią powierzchnię reklamową i może być użyta wielokrotnie, np. podczas promocji sklepowych, targów branżowych czy innych okazjonalnych wydarzeń. Powyższe cechy znajdziesz w ofercie stoisk reklamowych Adsystem.

Proponowane stanowiska to profesjonalne i funkcjonalne konstrukcje, za pomocą których z powodzeniem przeprowadzisz każdą degustację. Ich konstrukcja składa się z aluminiowego stelaża, który zapewnia lekkość i łatwość montażu bez konieczności użycia specjalistycznych narzędzi. Dodanie do konstrukcji kółek zwiększa mobilność i pozwala na łatwe przemieszczanie całości z miejsca na miejsce. Samo stoisko zostało wyposażone w obszerny blat z płyty meblowej i funkcjonalną półkę, idealną do przechowywania zapasowych próbek czy porcji towarów. Duża, gotowa do zadrukowania powierzchnia reklamowa dodatkowo powiększona została o topper, który pozwoli na łatwe dostrzeżenie stanowiska nawet ze znacznej odległości, np. w zatłoczonym markecie, w którym odbywa się degustacja. Czy warto w takie stanowisko zainwestować może potwierdzić rzesza zadowolonych klientów, którzy często chcą spróbować czegoś nowego.

Pięć kroków udanej degustacji

Choć profesjonalne stoisko z pewnością przyciągnie uwagę klienta, należy pamiętać o kilku sprawdzonych zasadach degustacji. Promocje tego typu rządzą się bowiem swoimi prawami. O czym warto pamiętać?

  1. Zadbaj o odpowiednią prezentację produktów dotyczy to zarówno wydruków wybranych do ozdoby stanowiska, jak i samych towarów przeznaczonych do degustacji. Powinny być one podzielone na małe, najlepiej dobrze opisane, gotowe do natychmiastowego spożycia porcje. Pamiętaj, by zadbać o zachowanie higieny i udostępnienie próbującym wykałaczek, papierowych talerzyków lub serwetek.
  2. Wybierz dobrego promotora – warto by była to osoba, która łatwo nawiązuje relacje z klientami, dobrze zna towar i potrafi zachęcić do jego konsumpcji. Otwartość, sztuka perswazji i uśmiech będą więc dużym atutem. Dobrze jeśli promotor spójnie dopełnia prowadzone stoisko z degustacją. Reklama produktów może więc być uwzględniona np. w jego stroju (poprzez nadruk z logo marki lub z użyciem jej kolorów).
  3. Znajdź dobre miejsce dla promocyjnego stanowiska – powinno być widoczne z dużej odległości i w miarę możliwości znajdować się blisko reklamowanego towaru. Spróbuj przy tym zapewnić potencjalnym degustatorom komfortową przestrzeń tak, by nie musieli próbować produktów w tłumie lub w pobliżu sklepowych rozpraszaczy.
  4. Opowiedz spójną historię degustacja to nie tylko testowanie produktów. To także okazja do przybliżenia klientowi misji twojej marki, a przez to uwypuklenia zalet twoich produktów na tle konkurencji.
  5. Organizuj degustacje wielokrotnie – promocje tego typu (ale np. z użyciem innych produktów) będą skuteczniejsze jeśli będziesz cyklicznie je powtarzać. Dzięki temu utrwalisz świadomość marki i stworzysz grupę amatorów twojego produktu.